Образователното министерство предлага нов график за изпитите за новата учебна година.

...
Образователното министерство предлага нов график за изпитите за новата учебна година.
Коментари Харесай

МОН предлага нов график на изпитите след седми и десети клас от учебната 23/24г.

Образователното министерство предлага нов график за изпитите за новата образователна година. Както и понижаване на броя на оценките по време на образователния период.

Това заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков на брифинг във вторник.

Той посочи, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за националното външно оценяване през идната година - датите за изпитите за седми и десети клас ще бъдат разграничени. Досега те се организираха в един и същи ден - от 8 часа и 10 часа надлежно.

Според министъра това делене ще разреши на оценителите да се съсредоточат върху инспекцията на работите на учениците след седми клас.

„ Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да стартира класирането в съответните междинни учебни заведения. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, с цел да има повече образователно време учениците да се приготвят за тях ”, уточни Цоков.

Промените в графика щели да разрешат едно по-добро и дейно осъществяване на самите изпити без стрес и натоварване на учебните шефове и учителите, които няма да организират два изпита по НВО в един ден.

" Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас ”, добави Цоков.

Министърът регистрира, че изпитът след седми клас комбинира две неща - оценяване на наученото, само че и служи като вход за последващо учебно заведение.

" Дискутираме разнообразни разновидности, модули обособени за разнообразни равнища на изпита, може би би трябвало да създадем среща с омбудсмана. Всяко дете би трябвало да бъде умерено, че няма от един изпит да му се реши животът вечно, а и родителите да бъдат спокойни ", сподели още той.

Друга смяна, която се предлага, намаляване на минималния брой на настоящите оценки - от четири на три. В чуждоезиковото образование се изискват най-малко 6-7 оценки за образователен период. Ще търсим опция тези допълнения да бъдат отстранени, да важи и за тях, сподели министърът.

" Тези промени са подбудени от това да търсим по-качествено обучение за всяко дете, учителите да имат повече време, за това е и това понижаване на броя на оценките ", добави той.

В организацията на процеса на образованието също се мислели известни промени, свързани с изследователската и планова активност на учениците.

" Тези промени се случиха по време на хибридното образование в огромна степен, случват се и в този момент в доста учебни заведения ", изясни Цоков като изясни, че измежду измененията се предлага и възможност за взаимно преподаване на учители от разнообразни дисциплини, както и за взаимно оценяване на учениците от няколко преподаватели при плановата и изследователска активност. 

В проекта за резистентност има заложено строителство на осем учебни заведения в огромните градове, с цел да може да се върви към едносменен режим на повече места.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР